Home

Waarom zijn goede ski- of snowboardsokken zo belangrijk?

Bij een ski- of snowboarduitrusting denk je vaak aan warme kleding, waterdichte handschoenen, goede goggles, comfortabele boots en natuurlijk je ski's of je snowboard. Het belang van goede sokken die je gebruikt tijdens wintersport wordt daarin vaak vergeten. Net als goede wandelsokken tijdens een stevige wandeling, zijn goede skisokken tijdens je sneeuwtrip even belangrijk. Waarom? Wij leggen het uit.

  • De lengte

Skisokken zijn langer dan normale sokken. Dat is nodig, omdat je schenen en kuiten daarmee beschermd worden. Met je blote been tegen een skischoen levert namelijk vervelende schuurplekken en blaren op. Goede skisokken bedekken je scheen en kuit tot ongeveer 10 centimeter onder je knieholte.

  • Materiaal

Skisokken bestaan uit technische materialen die de temperatuur en vochtgraad in je skischoen reguleren. Goede skisokken bevatten elastisch materiaal, waarmee ze nauw rondom je voeten aansluiten en goed blijven zitten. Daarnaast is het materiaal van goede skisokken meestal ademend, waardoor het vocht doorlaat of minimaliseert. Natte sokken leveren koude voeten op en dat is nou net niet wat je wil als je op de piste staat!

NOMAD® skisokken bestaan uit acryl, polyamide en elastaan. De acryl-stof maakt de sokken zacht, licht en lekker warm. De polyamide zorgt voor versteviging bij de hielen en tenen, zodat ze op die plekke niet snel zullen slijten. Het elastaan zorgt ervoor dat de sok goed om je voet aansluit en een perfecte pasvorm heeft en behoudt.

  • Dikte

Skisokken zijn beschikbaar in verschillende diktes. De dikte van een sok bepaalt deels de warmte en het comfort in de skischoen, maar het materiaal is hierbij ook van belang. Een dikkere sok betekent niet persé warmere voeten. Het helpt wel, maar als een dikkere sok vervolgens je voeten afknelt in je skischoenen, dan zullen je voeten niet genoeg doorbloeding krijgen en zullen ze daardoor koud worden. Pluspunt van dunnere sokken: ze geven je vaak meer controle over je bewegingen doordat je directer in contact staat met je skischoen.

Wat wel erg fijn is, is dat de meeste skisokken een comfortabele verdikking hebben op de belangrijkste drukpunten zoals de enkels, tenen, enkels, hiel en schenen. 

  • Pasvorm

Naast dat skisokken dus lang genoeg moeten zijn en het liefst gemaakt dienen te zijn van technische materialen, is de pasvorm natuurlijk ook belangrijk. We vertelden eerder al over hoe elastaan in technische skisokken ervoor zorgt dat je sok mooi om je voet aansluit en de pasvorm behoudt. Ook slimme breitechnieken - zoals verticaal gebreide lijnen bij de boord of de wreef - helpen daarbij. 

Bij skisokken is het belangrijk dat je goed naar de maat kijkt. Je kunt er vanuit gaan dat je bij het kopen van skisokken voor een maatje kleiner kan gaan dan dat je normaal doet. We raden af om voor een maat groter te gaan. Bij te grote sokken heb je kans dat er bij de tenen een vouw ontstaat, je voet in de knel komt en je tenen dus koud worden. 

Moraal van het verhaal: draag nooit normale, katoenen sokken in je skischoenen. Normale sokken bieden niet genoeg ondersteuning, zijn qua materiaal ongeschikt en zijn vaak niet lang genoeg. 

Veel plezier in de sneeuw! 

Tags:
  • sneeuw
  • winter
  • skisokken
  • skiën
  • snowboarden
  • warme voeten