Home

Kamperen in de winter: hoe blijf je warm in je slaap?

Kampeertrips in de winter zijn prachtig. Je ervaart de natuur op weer een hele andere manier en het is vaak heerlijk rustig. Winterkamperen heeft vergeleken met kamperen in de zomer iets meer voeten in de aarde - of zullen we zeggen sneeuw? - wat betreft voorbereiding. 

Lees snel verder voor een paar essentiële tips voor een warme en comfortabele slaap in koudere temperaturen:

1. Bouw een ‘slaapsysteem’

Als we het hebben over een ‘slaapsysteem’, dan bedoelen we de combinatie van de juiste gear om het jezelf zo warm en comfortabel mogelijk te maken ‘s nachts. Bij het gebruik van een slaapzak wordt de vulling eigenlijk altijd samengedrukt op de plekken waar je op ligt, wat betekent dat de isolatiewaarde op die contactplekken wordt verminderd. Minder isolatie betekent minder warmte, dus wat kun je doen om dat te compenseren?

Dit is waar het bouwen van een ‘slaapsysteem’ om de hoek komt kijken. Kou komt niet alleen vanuit de lucht, het komt ook vanuit de grond. Het beste wat je hier kunt doen is je slaapzak combineren met een warme slaapmat. “Bestaat er zoiets als een warme slaapmat?” horen we je zeggen. Zeker weten! En het wordt aangegeven met de term ‘R-waarde’. Hoe hoger de R-waarde, hoe warmer je slaapmat. Een goede slaapmat kan een groot verschil maken in hoe warm je slaapt.  

2. Pasvorm van je slaapzak

Eenmaal in je slaapzak is het fijn als je genoeg ruimte hebt om je in ieder geval om te draaien en een beetje vrij te bewegen. Echter, als je in de winter kampeert, is het niet aangeraden om een slaapzak te gebruiken die te ruim is. Waarom? Een goede slaapzak reguleert je lichaamswarmte op een manier dat je jezelf eigenlijk warm houdt. Teveel ruimte in een slaapzak kan ervoor zorgen dat die waardevolle lichaamswarmte ontsnapt. Aan de andere kant, als je slaapzak te klein is, kan het ook voorkomen dat je alle isolatie (vulling) samendrukt met je gewicht en daardoor ‘cold spots’ creëert zoals we beschreven in punt 1.

We weten het... Veel om rekening mee te houden! Maar wat we eigenlijk willen zeggen is: vind een slaapzak die past (bij jouw lichaam). Misschien bevind je jezelf wel in één van de volgende situaties:

- Je bent lang. Dan is het een goed idee om op zoek te gaan naar een XL slaapzak, zoals onze Blazer Classsic'78 XL slaapzak

- Je bent klein. Dan ben je waarschijnlijk gewend aan slaapzakken waar je onderaan heel veel ruimte over houdt. Door de losse ruimte onderin is er een grote kans dat je voeten koud zullen worden. Daarom adviseren we om voor een slaapzak te gaan die gemaakt is voor een korter lichaam, zoals onze Orion 180S.

- Je bent slank. Misschien vind je het dan fijn om een slim fit slaapzak te gebruiken die mooi aan je lichaam aansluit. Met bijvoorbeeld onze Orion 400SC zit je goed.

- Je bent een vrouw. Dit klinkt alsof we generaliseren, maar studies hebben uitgewezen dat de comforttemperatuur van de man over het algemeen 2 graden lager ligt dan de comforttemperatuur van de vrouw. Dat betekent dat vrouwen dus eigenlijk altijd een iets warmere omgeving - of warmere kleding - nodig hebben dan mannen. Om deze reden hebben wij slaapzakken in onze collectie die speciaal ontworpen zijn voor vrouwen. Ze zijn warmer op plekken waar het nodig is (voeten en borst) en hebben een mooie slim fit. Ook hier is onze Orion 400SC is een mooi voorbeeld van!

3. Kleding

Dit punt zag je waarschijnlijk al aankomen. Het is heel belangrijk dat je kleding droog - en waar mogelijk warm - blijft. Goede opties voor slapen-in-de-winter-kleding zijn bijvoorbeeld lang (thermo) ondergoed, handschoenen, sokken en een muts. De keuze van je kleding hangt natuurlijk ook af van de weercondities. In de zomer heb je misschien geen handschoenen of sokken nodig. 

Tip: sla wat extra warme kleding op in de slaapzak terwijl je erin ligt. Mocht je het ‘s nachts koud krijgen, dan kun je deze kleding altijd aantrekken. Bonus: de kleding is lekker warm door je eigen lichaamswarmte!

4. ‘Get warm before you get in’

Een klassiek outdoor gezegde. Zorg ervoor dat je al warm bent voordat je je slaapzak in gaat. Zodra je met een koud lichaam je slaapzak in gaat, zal het erg moeilijk zijn om weer op te warmen. 

Tips: 

- Doe voordat je gaat slapen wat warm-up oefeningen zodat je je lichaamstemperatuur omhoog brengt. Het fijne is dat je deze warmte ook meeneemt je slaapzak in. Een goede slaapzak houdt die waardevolle lichaamswarmte ook vast.

- Als je de middelen ervoor hebt, kun je een thermosfles of waterfles vullen met heet water. De fles dient dan als een soort kruik en houdt je warm in koudere weersomstandigheden!

Slaap lekker!

Tags:
  • slaapzak
  • isolatie
  • warm slapen
  • winter kamperen
  • winter