Zo stel je je backpack perfect af in 3 stappen
Je backpack slim inpakken, travel-size toiletartikelen inslaan, visum en verzekering regelen, dollars pinnen – allemaal voorbereidingen die je treft voor je volgende avontuur. Die kleine beetjes comfort maken je reis aanzienlijk prettiger! Een onderbelichte comfortmaatregel die vanaf nu ook in het rijtje thuishoort, is het correct afstellen van je backpack. Een goed afgestelde backpack voorkomt rugpijn, schouderklachten en onnodige vermoeidheid. Een beetje afzien hoort bij reizen met een backpack, maar rugpijn en beurse schouders niet!
Vaak wordt de backpack bij aanschaf een keer afgestelt, en kijk je daarna zelden nog om naar de afstelling. Na verloop van tijd en afhankelijk van omstandigheden is het een goed idee om te snappen hoe je je tas kunt bijstellen. Volg deze drie simpele stappen en ontdek hoe jouw backpack perfect op je lichaam aansluit.
Vóórdat je gaat afstellen
Om de juiste afstelling van je backpack te vinden, pak je eerst je tas in. Een lege backpack voelt anders dan een volle, dus zorg dat het gewicht realistisch verdeeld is. Zo voel je goed hoe de verschillende afstellingen zitten en welke past bij jou.
Trek vóór het afstellen de riempjes van de heupband, schouderbanden, bovenklep wat losser, zodat ze zometeen makkelijker af te stellen zijn.
1. Heupband: het belangrijkste steunpunt
Reisbackpacks en (sportieve) rugzakken hebben meestal een heupband. Die zit er niet voor niks! De heupband zorgt voor stabiliteit, draagt een groot deel van het gewicht van je backpack en ontlast je schouders. Met je ingepakte tas op je rug en alle banden losjes, start je hier met je afstelling.
Zorg dat de heupband ongeveer op het midden van je heupen rust. Voor vrouwen steunt de heupband iets meer op de heupen, wat hoger, hierbij kun je de uitstekende heupbotten als uitgangspunt nemen. Bij mannen zit de heupband het liefst iets lager, namelijk om de heupen. Dit is ook een persoonlijke voorkeur, dus speel hier een beetje mee. Wanneer je de juiste positie hebt gevonden, trek je de heupband stevig aan. Je moet de tas op je heupen kunnen dragen, maar wel nog ruimte hebben om te bewegen.
2. Ruglengte: op maat gemaakt
Wanneer je de juiste positie van de heupband gevonden hebt, kun je de ruglengte bepalen. NOMAD reisbackpacks hebben allemaal een verstelbaar rugpaneel. Deze zit stevig vast met klitteband waardoor je gemakkelijk de ruglengte kun aanpassen aan jouw lichaam.
Hoe bepaal je de juiste ruglengte voor jou?
Het is even experimenteren met verschillende lengtes om erachter te komen welke instelling voor jou past, let daarbij op de volgende punten:
- Het bevestigingspunt van de schouderbanden aan het rugpaneel moet tussen je schouderbladen vallen.
- De padding van de schouderbanden moet om de hele ronding van je schouder passen.
3. Schouderbanden: voor extra stevigheid en stabiliteit
Tot slot stel je de schouderbanden in. Deze hebben riempjes die de schouderbanden verbinden met de onderkant van de backpack. Trek deze aan totdat de tas stevig op je rug zit. Deze afstelling is flexibel en afhankelijk van het gewicht van je tas, of je daalt of klimt, en of je een dun shirt of een dikke jas draagt.
Vaak zitten er bovenaan de schouderbanden ook twee riempjes, de 'load lifters'. Hiermee kun je de bovenkant van de backpack iets strakker naar je rug trekken voor extra stabiliteit. Ook deze kun je aanpassen afhankelijk van je situatie. Wanneer je afdaalt, is het fijn deze iets losser te hebben zodat je zwaartepunt meer naar achter zit, en wanneer je klimt wil je het zwaartepunt juist wat dichterbij hebben. Let erop dat de gesp op het hoogste punt van je schouder valt voor de meest ideale positie.
Met de borstband voorkom je dat de schouderbanden naar de zijkant zakken. De hoogte van de band is meestal verstelbaar, zodat je 'm tussen je borstbeen en sleutelbeen kunt plaatsen.
PS: Deze tips gelden voor alle backpacks, maar bij de kleinere, sportieve rugzakken speelt de heupband een iets andere rol. Daar helpt hij vooral om je tas stabiel te houden, in plaats van het meeste gewicht te dragen. Toch zorgt een goede afstelling ook hier voor meer comfort!