Home

Wassen, opbergen en repareren: tips voor het onderhouden van je buitenkleding

Goede kwaliteit buitenkleding is een investering. Vaak gaat er wat onderzoek aan vooraf (wat heb je eigenlijk nodig?) en duik je in de technische specificaties zoals waterdichtheid, isolatie en ademend vermogen. Wanneer je je keuze maakt, dan hoop je lang plezier te hebben van je aankoop. Goed nieuws: niet alleen de kwaliteit van je product bepaalt hoe lang het meegaat, je hebt er zelf ook behoorlijk wat invloed op. Door je producten met aandacht te gebruiken, onderhouden en bewaren haal je het maximale eruit. Lees mee om te leren hoe je dat doet.

Groep mensen wandelt door een bloemenveld met NOMAD uitrusting aan

Wassen per materiaal

In de kledingkast van de gemiddelde buitenmens vind je een scala aan items; lichte basislagen, isolerende tussenlagen en waterdichte shells. Vooral de kleding die ademend of waterdicht moeten zijn vergen speciale aandacht. We zetten de meest gebruikte materialen in buitenkleding en hun wasvoorschrift op een rijtje:

Merinowol wordt vaak gebruikt als basis- of tussenlaag onder waterdichte kleding. Het is van nature ademend, isolerend en geurbestendig, zelfs als het nat is. Dit maakt het ideaal voor koude, vochtige omstandigheden. Dankzij de geurbestendige eigenschappen, is het perfect voor een lichtgewicht trip en hoef je het niet na elk gebruik te wassen. Aan het einde van je trip, of voordat je het opbergt, kan je je merinowollen kleding wassen op een wolwasprogramma en met een speciaal wolwasmiddel.

Fleece is een lichtgewicht, sneldrogend en warm materiaal gemaakt van synthetische vezels, en een populaire keuze voor een isolerende laag en voeringen. Fleece kan tegen een stootje en er gaat dus niet zo snel iets mis in het onderhoud ervan. Wees je er wel van bewust dat het bij het wassen microplastic afgeeft aan het water. Om te voorkomen dat dit in de waterafvoer terecht komt, kan je een speciale waszak gebruiken die het microplastic opvangt voordat het met het water wordt afgevoerd.

Dons wordt gebruikt voor isolerende lagen, zoals gevoerde jassen. Hier komt al wat speciale zorg bij kijken, een donsjas was je niet zomaar met de rest van je kleding. 'Gewoon' wasmiddel tast de kwaliteit van de dons aan, dus gebruik altijd een speciaal dons wasmiddel, en was op een delicaat of lage temperatuur programma. Drogen gebeurt het liefst in een droger op een lage temperatuur, met droogballen (of tennisballen) om klontvorming te voorkomen. Lees alles over het wassen van je donzen slaapzak in ons artikel ‘Je slaapzak wassen: Zo doe je dat’.

Als alternatief voor dons wordt ook steeds vaker een synthetische isolatie (bijv. NOMAD Re-Polarschield) gebruikt. Dit is warm en ademend, en behoudt het isolatievermogen zelfs als het nat wordt (i.t.t. dons). Het vergt dan ook iets minder zorg bij het wassen, en kan vaak met je gewone wasmiddel op 30˚C gewassen worden.

Een waterdichte laag wordt vaak van polyester en nylon gemaakt, met een membraan of coating om het waterdicht te maken. Een belangrijke eigenschap van deze laag is dat het de elementen buiten houdt, terwijl het warmte en vocht van het lichaam doorlaat. Hierdoor hoopt zich op den duur vuil en oliën op die de ademende barrière van de stof aantasten. Met enige regelmaat wassen is daarom belangrijk. Dit doe je op het aanbevolen programma op het waslabel, met een wasmiddel speciaal voor outdoor kleding. Drogen kan het liefst in de droger op een medium/warme setting, dit activeert de coating. Wanneer vocht niet meer op de stof parelt, maar gaat intrekken, dan kan je met een impregneerspray de waterafstotende coating herstellen.

Bij twijfel, houd deze richtlijnen aan:

  • Controleer het waslabel voor was- en droogadvies
  • Gebruik een speciaal wasmiddel voor technische kleding
  • Vermijd wasverzachter en gewone wasmiddelen

Opbergen

Het gebruik van buitenkleding is vaak seizoensgebonden, bijvoorbeeld op vakantie of tijdens een natte herfst. Wanneer je je kleding tussen gebruiksmomenten opbergt, zijn er ook een aantal dingen om op te letten om slijtage te voorkomen en de waterdichte eigenschappen te behouden:

  • Opslag zonder samendrukken
    Waterdichte kleding moet op een droge en goed geventileerde plek worden opgeborgen. Vermijd het opvouwen of samenpersen van de kleding in een kast of tas, aangezien dit de membranen kan beschadigen en de waterdichte functie kan verminderen. Hang de kleding bij voorkeur op een hanger om kreukels te voorkomen en de stof in zijn oorspronkelijke staat te houden. Wanneer je het toch opgevouwen bewaart, zorg er dan voor dat de stukken met rits niet gevouwen zijn.

  • Vermijd blootstelling aan zonlicht of hoge temperaturen
    Bewaar je kleding dus altijd op een koele, donkere plek. Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan de materialen van waterdichte kleding aantasten, waardoor ze minder effectief worden. Zonlicht kan ook de kleur doen vervagen. Daarnaast kunnen hoge temperaturen, zoals die in een wasdroger of op een radiator, de waterdichte coating of membranen beschadigen. 

Reparatie van outdoor kleding

Ook bij goed onderhoud kan je waterdichte of isolerende buitenkleding na verloop van tijd slijten of beschadigd raken. Veelvoorkomende schade aan buitenkleding én hoe je deze zelf kan repareren zijn:

Scheuren en gaten

Tja, je komt wel eens in contact met takken en ruige ondergronden, of maakt intensief gebruik van je kleding. Een scheur of gat zit dan in een klein hoekje, en dit kan leiden tot verlies van waterdichtheid en isolatie.
Gebruik een reparatietape of -patch die speciaal is ontworpen voor technische stoffen. Knip een patch op maat en plak deze stevig op het beschadigde gebied. Voor extra duurzaamheid kun je de patch aan de binnenkant en buitenkant van het kledingstuk aanbrengen. Onze selectie reparatiesets voor slaapzakken en -matten is hiervoor heel geschikt, ook voor vergelijkbare technische items!

Voor grotere scheuren kun je naden lijmen met een speciale textiellijm of het stuk laten stikken door een professional.

Versleten naden

Getapete naden, die bijdragen aan de waterdichtheid, kunnen na verloop van tijd losraken of slijten. Deze kun je opnieuw vastgezetten met een speciale naadlijm of getapete reparatiestroken. Zorg ervoor dat het gebied schoon en droog is voordat je de tape aanbrengt.
Controleer de naden regelmatig om toekomstige schade te voorkomen.

Slijtage van de waterafstotende laag

Langdurig gebruik en (verkeerd) wassen kunnen de waterafstotende laag aantasten, waardoor de waterdichtheid van de kleding afneemt. Wanneer druppels vocht niet meer parelen op de stof, is dit een teken dat de waterafstotende laag niet meer goed werkt. Deze kun je goed herstellen met een impregneerspray of speciaal wasmiddel. Breng het product aan volgens de instructies en activeer de coating met warmte, bijvoorbeeld door de kleding in de droger te doen of voorzichtig te strijken.

Kapotte rits

Een vastgelopen of kapotte rits kan behoorlijk vervelend zijn. In het mildste geval is het ongemakkelijk, maar in het ergste geval maakt het je kledingstuk onbruikbaar. Gelukkig zijn kleine problemen, zoals een stroef lopende rits, vaak eenvoudig op te lossen met een ritsreparatieset of een beetje smeermiddel, zoals kaarsvet of siliconenspray.

Is de rits volledig kapot? Dan kun je overwegen deze te laten vervangen. Neem een kijkje op onze 'Service & Reparatie' pagina voor een overzicht van de reparatieservices die wij aanraden.

Professionele reparatieservices

Behalve voor ritsreparatie, kan je voor andere grote of complexe reparaties ook terecht bij gespecialiseerde reparatieservices. Typische reparaties die zij kunnen uitvoeren:

  • Vervanging van membranen of coatings.
  • Herstellen van grote scheuren in technische stoffen.
  • Vervangen van ritsen of andere sluitingen.

Door gebruik te maken van professionele services behoud je de kwaliteit en functionaliteit van je kleding.

Preventie en toekomstgericht onderhoud

Reparatie is belangrijk, maar voorkomen is beter! Met een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen kun je schade aan je buitenkleding minimaliseren:

  • Vermijd scherpe voorwerpen en ruwe oppervlakken tijdens gebruik.
  • Controleer regelmatig op kleine beschadigingen en repareer deze direct.
  • Gebruik beschermende hoezen tijdens opslag en vervoer om slijtage te voorkomen.

Door kleine reparaties zelf uit te voeren en grotere schade professioneel te laten herstellen, kun je de levensduur van je waterdichte en isolerende kleding aanzienlijk verlengen. Dit is niet alleen voordelig voor je portemonnee, maar ook een belangrijke stap richting duurzamer gebruik van je buitenkleding.