Home

Tentstokken: de verschillende soorten en tips voor een lange levensduur

Tentstokken zijn één van de belangrijkste onderdelen van een tent. Bij mooi weer en goed gebruik zullen de meeste stokken zich goed houden. Echter, bij mindere omstandigheden worden de tentstokken sterk op de proef gesteld. De stokken krijgen dan best wat te verduren, bijvoorbeeld bij het opspannen van het tentdoek of bij harde wind. 

In dit artikel vertellen we over de verschillende soorten tentstokken en delen we een aantal tips voor de verzorging en het verlengen van de levensduur van je tentstokken.

Soorten tentstokken

Er zijn een boel verschillende tentstokken verkrijgbaar op de markt. Over het algemeen kunnen we 4 soorten stokken onderscheiden: staal, glasfiber, aluminium en opblaasbare ‘stokken’:

Stalen tentstokken

Stalen stokken zijn erg sterk en worden voornamelijk nog gebruikt bij grote, zware tunneltenten. En zwaar, dat zijn ze zeker. Met alle ontwikkelingen op de tentstokkenmarkt wat betreft lichtgewichtheid worden ze steeds minder gebruikt. 

Glasfiber tentstokken

Grote kans dat je tent glasvezelstokken heeft. Deze stokken zijn heel gebruikelijk en het voordeel is dat ze gemakkelijk en goedkoop te repareren zijn.
Echter, glasvezelstokken moeten met zorg worden behandeld, omdat ze onder te veel druk kunnen breken en splinteren.
Op deze manier kunnen ze ook schade aan je tent veroorzaken. Glasvezelstokken zijn lichter dan stalen stokken en zijn ideaal voor langdurig kamperen.

Tip: als je gaat rondtrekken, kies dan liever niet voor een tent met glasfiber stokken. Het vaak op- en afbreken van een tent laat de kwaliteit van de stokken hard achteruit gaan. 

Aluminium tentstokken

Bij de betere nylon, katoenen en polykatoenen tenten zullen aluminium tentstokken worden gebruikt. De stokken zijn erg licht en sterk en kunnen worden voorgebogen. Er is qua architectuur van de tent veel mogelijk; er kunnen bijvoorbeeld steilere wanden en daarmee meer binnenruimte worden gecreëerd. Aluminium stokken blijven lang goed - ook bij het vaak op- en afbreken van je tent - en zijn bestand tegen alle weersomstandigheden. De allerlichtste trekkerstentjes hebben meestal aluminium tentstokken.

Onze voorkeur gaat altijd uit naar lichte aluminium stokken. Sterk, licht en compact, kortom: alles wat je zoekt in tentstokken. Bij onze Jade, Bedouin en Dogon tenten maken we gebruik van aluminium DAC tentstokken. Deze tentstokken zijn zoals hierboven aangegeven sterk, licht en bovendien gemaakt volgens een duurzamer proces.

Airbeams

Je ziet ze steeds meer: tenten met air tubes van TPU in plaats van stokken. Je vult deze buizen met lucht door middel van een pompje en blaast zo als het ware je tent op. Het opzetten gaat snel en gemakkelijk. Nadelen zijn dat zo'n buis ook lek kan gaan en dat het totaal pakket van de tent groot en zwaar is. Onze Dogon 4 TC Air Tent heeft een airbeam frame, en wordt geleverd met een pomp en reparatieset voor de airbeams.

Levensduur van je stokken

Houd de volgende factoren altijd in je achterhoofd bij het verzorgen van je tentstokken:

    • Bij onnodig veel druk of kracht bestaat er kans op beschadiging en kan een stokdeel verbuigen (bij aluminium stokken) of zelfs breken (bij glasfiber stokken. Ga dus altijd voorzichtig met de stokken om en buig ze niet meer dan de bedoeling is. Het kan een goed idee zijn om een Reparatiebuis voor Tentstokken en sterke tape mee te nemen, voor het snel en makkelijk repareren van een kapotte stok.
    • Zorg ervoor dat je tentstokken schoon en droog zijn wanneer ze worden opgeborgen. Op deze manier voorkom je schimmel en roest. Roest is vooral iets wat veel voorkomt bij stalen tentstokken. Je kunt je stalen stokken eventueel behandelen met autowas om de roest te voorkomen. Is er toch roest ontstaan? Ga er dan lichtjes met een schuurpapiertje overheen en smeer wat anti-roestmiddel op.
    • Stokdelen worden door middel van elastiek bij elkaar gehouden. Bij foutief gebruik, kan het elastiek verdrogen en zijn spanning verliezen. Om je tentstok correct op te bergen, haal je de stok vanuit het midden uit elkaar. Verdeel de stok eerst in 2 (nagenoeg) gelijke delen en doe vervolgens hetzelfde met de twee overgebleven helften. Op deze manier is de spanning op het elastiek overal gelijk.

Tags:
  • tips
  • tenten
  • onderhoud
  • tentstokken