Home

Je slaapzak wassen: zo doe je dat

Is je slaapzak vies geworden tijdens je trip? Well done, een vieze slaapzak hoort nou eenmaal bij een echte avonturier. Laten we ‘m weer schoon krijgen voor je volgende reis! In dit artikel leggen we in detail uit hoe je het beste je slaapzak kunt wassen.

Zorg ervoor dat je je slaapzak alleen wast als het écht nodig is. Als hij bijvoorbeeld ruikt naar rook of een andere ongewenste geur, hang hem dan liever even uit in de frisse lucht. Mochten er vlekken zitten op de buitenkant zitten dan kun je die vaak al verwijderen met een nat doekje.

Wasmiddel 

Als je slaapzak een grondigere schoonmaakbeurt nodig heeft, dan kun je hem op verschillende manieren wassen. Daarbij is het ten eerste belangrijk dat je je slaapzak wast met het juiste wasmiddel. Er bestaan verschillende vloeibare wasmiddelen speciaal ontworpen om donzen en/of synthetische slaapzakken schoon te krijgen, zoals het Down Wash Direct of Tech Wash wasmiddel van Nikwax.

Een aantal vuistregels bij het wassen van je slaapzak:

  • Zorg dat je altijd vloeibaar wasmiddel gebruikt. Gebruik je waspoeder, dan bestaat de kans dat de vulling van je slaapzak gaat klonteren. 
  • Gebruik nooit waspoeder of wasverzachter en ook geen wasmiddelen gebaseerd op enzymen. Dit zal het dons beschadigen en komt dus niet ten goede aan de kwaliteit van je slaapzak. Dons heeft van nature een laagje wat voor warmte zorgt. Met wasverzachter of de verkeerde wasmiddelen kan dit laagje verloren gaan en daarmee ook de warmte van je slaapzak. 
  • Als je je slaapzak met de hand wast, gebruik dan bijvoorbeeld je bad, als je die hebt.
  • Als je kiest voor de wasmachine, zorg er dan voor dat je wasmachine groot genoeg is zodat de slaapzak ruimte heeft om te draaien. 
  • En tot slot een inkopper, maar toch erg belangrijk: bekijk altijd eerst de wasvoorschriften van je slaapzak voordat je ‘m schoon probeert te maken. 

Met de hand wassen

Vul een bad of een ander groot oppervlak met warm water, voeg wat vloeibaar wasmiddel toe en zorg ervoor dat het water en de zeep goed met elkaar worden gemengd. Rits je slaapzak dicht, draai hem binnenstebuiten en leg hem in het water. Laat het water met het wasmiddel de slaapzak in lopen en laat de slaapzak weken voor een uur of twee. Zorg ervoor dat je de slaapzak herhaaldelijk even opnieuw insopt en omdraait. 

Let op: haal je slaapzak nooit uit het water als hij nog vol zit met water. Het gewicht van het water kan de interne schotten laten scheuren en de vulling laten verplaatsen naar andere schotten. Het is beter om het zeepwater eerst voorzichtig uit de slaapzak te laten lopen.

Vul hierna het bad opnieuw met schoon water. Spoel de slaapzak voorzichtig af en herhaal dit in ieder geval nog twee keer om alle zeep eruit te krijgen. Als dit is gelukt, laat je het bad leeglopen en rol je de slaapzak langzaam op tot een cilinder zodat het water eruit wordt gedrukt. Wring de slaapzak niet uit!

Wassen in de wasmachine

Als je kiest voor de wasmachine, zorg er dan voor dat alle ritsen gesloten zijn voordat je de slaapzak in de machine stopt. Gebruik een delicaat wasprogramma (bijvoorbeeld wol of handwas) met een temperatuur van maximaal 30°C. Waar mogelijk kies je een programma waarbij de wasmachine extra lang centrifugeert. Het is belangrijk dat er zo veel mogelijk water uit de slaapzak is gehaald voordat je hem uit de wasmachine haalt. 

Drogen

Optie 1: laat je slaapzak drogen in de zon. Let wel op dat fel UV-licht de buitenkant van je slaapzak kan beschadigen of verkleuren. Draai de slaapzak herhaaldelijk om en verdeel de vulling over de slaapzak bij eventuele ophopingen. Hoewel drogen in zonlicht een makkelijke en natuurlijke manier is om je slaapzak te laten drogen, kan het dagen duren voordat je slaapzak op deze manier droog is. 

Optie 2: stop je slaapzak in de droger. Hierbij kies je weer voor de laagste temperatuur of een delicaat programma. Haal de slaapzak vervolgens uit de droger, draai hem binnenstebuiten en draai nog eens hetzelfde programma. Herhaal dit droogprogramma totdat je zeker weet dat de vulling door en door droog is. Als je de slaapzak opbergt terwijl het dons ook nog maar een beetje vochtig is, kan er schimmel ontstaan. Voel je na de droogbeurt nog klontjes dons in je vulling? Dit betekent dat het dons nog niet droog is. 

Let op: wees je ervan bewust dat drogers veel hitte afgeven, zelfs met de laagste temperatuurinstelling. Open daarom af en toe het deurtje om wat hitte vrij te laten. Als de droger klaar is met drogen, haal je slaapzak er dan direct uit en laat hem niet tegen de hete droogtrommel aanliggen. 

Expert tip: als je een donzen slaapzak droogt in de droger, stop er dan een paar tennisballen bij. Dit zal voorkomen dat het dons zich in één grote klont ophoopt en zal het dons dus verdeeld houden over de slaapzak.

De stomerij

Hoewel het een fijn idee is om je slaapzak niet zelf schoon te hoeven maken, raden we de stomerij af. Door de reinigingsvloeistoffen die gebruikt worden bij de meeste stomerijen zal de beschermende laag en de isolerende werking van je slaapzak worden aangetast. Synthetische slaapzakvullingen kunnen zelfs smelten als je een synthetische slaapzak naar de stomerij brengt. Uiteindelijk zal je slaapzak wel schoon zijn, maar veel minder warm. Kortom: breng je slaapzak vooral niet naar de stomerij! 

Wil je je slaapzak toch liever niet zelf schoonmaken? Er zijn verschillende outdoor winkels die een schoonmaakservice voor slaapzakken aanbieden. 

Tags:
  • tips
  • slaapzak
  • onderhoud
  • wassen