Home

Mummy versus dekenslaapzak: welke slaapzak past bij mij?

Of je nu in een warm of koud klimaat gaat kamperen, een goede nachtrust valt of staat met de juiste slaapzak. Daarom is een slaapzak ook één van de belangrijkste items van je kampeeruitrusting. Je weet dat je een slaapzak nodig hebt als je gaat kamperen, nu rest je alleen nog de vraag: wat voor slaapzak past bij mij en mijn vakantie? Hieronder leggen we de verschillen uit tussen een deken en een mummy model en benoemen we een aantal voordelen en nadelen waar je rekening mee kunt houden.

Dekenslaapzak

Met een dekenslaapzak kies je voor comfort. Het woord zegt het al, een ‘deken’slaapzak is vergelijkbaar met een gewone deken. Je hebt met een dekenmodel veel bewegingsruimte. Het comfort zit ‘m ook in de materialen die gebruikt worden bij dekenslaapzakken, dat is meestal dons en katoen.

Geschikt voor: kampeertrips waarbij je langer op een plek blijft staan en/of waarbij je vooral waarde hecht aan comfort. Je hecht minder waarde aan gewicht of compactheid, het moet vooral comfortabel en warm liggen. Mocht je in een camper of caravan slapen, dan zijn dekenmodellen ook erg aan te raden. En ga je kamperen in een warm land? Dan is een dekenslaapzak tevens the way to go.

Voordelen dekenslaapzak:

- Vaak volledig aanritsbaar, waardoor je er een tweepersoons slaapzak van kunt maken. Let wel: dit gaat alleen op als je een linker- en rechtermodel bezit.

- Veel bewegingsruimte vanwege de brede, rechthoekige fit

- Vaak gemaakt van natuurlijk aanvoelende materialen (katoen en dons) die de lichaamswarmte goed reguleren

Nadelen dekenslaapzak:

- Zwaarder

- Minder compact 

- Minder geschikt voor erg koude temperaturen

Mummy slaapzak

Mummy slaapzakken zijn echt gemaakt voor outdoor activiteiten en hebben bijvoorbeeld bij hikers de voorkeur. Ze zijn over het algemeen veel lichter dan dekenslaapzakken vanwege het gebruik van (ultralichte) synthetische materialen in plaats van katoen en dons. De pakvolume van een mummy slaapzak is daardoor ook stukken kleiner dan die van een dekenslaapzak. 

Een andere belangrijke reden dat mummy slaapzakken gemaakt zijn voor the great outdoors, is dat ze gemaakt zijn naar de vorm van het menselijk lichaam en overal dus mooi aansluiten. Dankzij de vorm van de slaapzak wordt de waardevolle warmte van het lichaam overal vastgehouden waardoor je goed warm blijft. Vaak zit er ook een capuchon aan mummy slaapzakken vast zodat je een warm hoofd houdt tijdens het slapen; dit is namelijk de plek waar je de meeste warmte verliest in een slaapzak.

Een dekenslaapzak daarentegen heeft veel ruimte, maar daardoor ook veel ‘losse lucht’ op plekken waar de slaapzak niet aansluit aan je lichaam. In deze losse lucht gaat lichaamswarmte verloren. Dit is - naast het gewicht - de reden dat dekenslaapzakken dus niet geschikt zijn als je bijvoorbeeld in de bergen of de openlucht zult slapen. Die lichaamswarmte wil je dan graag vasthouden!

Leuk weetje: Een mummy slaapzak heeft zijn naam te danken aan de vorm van een Egyptische mummie. Snap je ‘m al?

Geschikt voor: hikes, backpack trips, fietsvakanties en andere activiteiten of reizen waarbij je waarde hecht aan lichtgewichtheid en compactheid. Ook geschikt om te slapen in (extreem) koude temperaturen. 

Voordelen mummy slaapzak:

- Licht en compact waardoor ze makkelijk mee te nemen zijn

- Houdt je warm in de koudste temperaturen

- Beschikt vaak over een capuchon die het hoofd warm houdt

Nadelen mummy slaapzak:

- Minder bewegingsvrijheid

- Ademt minder vanwege synthetische materialen

- Niet altijd samen te ritsen

Ga voor jezelf na wat je precies zoekt in een slaapzak and take your pick! 

Tags:
  • tips
  • slaapzak
  • mummy slaapzak
  • dekenslaapzak